Suprarealism Conceptual

Cinci stări

65 х 85 pânză, ulei

anul 2016

8000 €

   Prin definiția lui Platon, stihiile sau elementele aceasta constă din ce sunt făcute corpuri complexe și în care se desprind. Cu alte cuvinte, elementele sunt substanțe simple, primordiale, care, potrivit tradițiilor ezoterice ale tuturor civilizațiilor antice, stau la baza atât Cosmosului, cât și omului.

  Aceste stihii, sau elemente, sunt focul, aerul, apa și pământul, esterul și .....

  Cuvântul „cosmos” ne face să simțim ceva enorm, infinit, care nu este în măsură să conștientizeze sau să calculeze atât de mult încât pare să ne eludeze. Preferăm să nu ne gândim la asta, toate explicațiile propuse ni se par fantastice, lipsite de logică, mai probabil un rezultat al imaginației decât orice altceva. Acesta este tocmai secretul Cosmosului: conform tradițiilor antice, acesta este al treilea pas al unui proces complex, care de obicei a fost prezentat sub forma unui triunghi. Prima etapă a acestui proces este Haosul; dar haosul nu este ca o mizerie, ci ca infinitul, ca ceva care ar putea să se manifeste potențial într-o zi. Haosul Infinit este urmat de Theos. Această a doua etapă cuprinde suma schemelor, ideilor și conceptelor care contribuie la transformarea Haosului inițial, la organizarea și sistematizarea acestuia. Și, în sfârșit, a treia fază a procesului este Cosmosul, care apare și se formează pe baza ambelor elemente anterioare: Haosul, care dă infinit, și Theos, care dă formă și ordine.

  Spațiul, folosind terminologia învățăturilor antice, începe să se desfășoare, să se concretizeze sau, cu alte cuvinte, să ia succesiv forme mai specifice, trecând prin cele șapte etape sau elemente ale acestui proces.

 Suntem aproape 5 și cele mai faimoase 5 etape ...

   Cel mai mic, mai concret, element material este Pământul. Urmează elementul mai fin - Apa, și mai fin - Aerul și cel mai subțire - Foc. În spatele lor se află al cincilea element, care se numește Ether.
Pământul corespunde materiei, cu tot ceea ce are dimensiuni care pot fi cântărite, măsurate, mișcate. Pământul este ceva care are o formă, o greutate specifică, nu numai pe scara Cosmosului (forma planetelor și a stelelor), ci și așa cum se aplică unei persoane (adică corpul său, în fanteziile artistului, este corpul unei femei).

  Apa simbolizează  viata, care permeează materia . Aceasta este energia care o spală, forța care determină materia să acționeze, astfel încât să nu rămână inertă. Acesta este motivul pentru care putem merge, vorbi, să avem o temperatură, șă putem spune că suntem în viață. Aceasta dă viață la tot ce se mișcă în Cosmos, ascultând legile imuabile și impecabile din punct de vedere matematic. Astfel, apa este energia vieții, „sângele” Pământului, forța sa de viață.

  Aerul este sufletul, o combinație între emoțiile și sentimentele noastre; aceasta este ceea ce determină atitudinea noastră față de lucruri - pozitive sau negative, care ne conduce în ceea ce privește sentimentele. Aceasta este esența Aerului: expresia sentimentelor, lumea emoțiilor.

  Focul este o lume a gândurilor, a ideilor. Mai mult, procesul are loc pe un plan abstract și poate fi perceput doar ca un instrument abstract, care este gândirea noastră. Aceasta este natura Focului în Cosmos.

 

  Vorbim despre elemente cosmice, dar vorbim și despre elemente umane: cea care este substanțele primare din Cosmos, de neconceput pentru noi, este întruchipată în materie, în om - Focul ca rațiune, Aerul ca sentiment, Apa ca energie vitală, Pământul ca și corp.


  Întotdeauna a existat ceva mai profund, necunoscut nu numai în raport cu stihiile, elemente (în sensul în care ni se dezvăluie în natură), ci și în legătură cu ghicitorul omului, care îmbină toate cele patru elemente. Miturile care ne-au coborât din adâncurile vremurilor și mai vechi ne spun că, la fel cum suntem acum într-o stare de oameni, cu o dată înainte am trecut printr-o stare de minerale, ca și cum ar fi un element al Pământului.

 

Alte marfuri